En anrik historia

pille-bild

Pille Repmakar’n och hans firma

Pille Repmakar’n, som egentligen hette Sven-Erik Andersson, var ansedd som en av landets största auktoriteter på allt som har att göra med rigg, knopar och sjömaning. Och även internationellt var han ett legendariskt namn i sådana sammanhang.

Han var en av landets fyra riggmästare, och startade egen firma 1976. Den låg till en början på Nybrokajen, men våren 1980 fick han möjlighet att tillsammans med Tackel & Tåg och Segelshopen (som senare tagit sig namnet Råseglarhuset AB) etablera sig i Råseglarhuset på Skeppsholmen.

Här har han, i en miljö mättad av tjärdoft och marin kultur, byggt upp en välrenommerad verksamhet som blivit närmast en institution. Här finns en välutrustad riggverkstad med talurit- och ändstyckspressar och en uppsättning unika äldre handverktyg för olika sjömaningsarbeten. Och i butiken finns ett sortiment av riggtillbehör och tågvirke som du har svårt att hitta någon annanstans.

Youtube-klipp med kortdokumentär om Pille Repmakare.

Mer om Pille kan du läsa i artikeln från BIL & BOSTAD 28 september 2007.
Artikeln laddar du ner här.

Pille avled 2013, och hans anrika firma drivs nu vidare av hans efterlevande i samma anda med fortsatt brett sortiment och fortsatt gediget kunnande.

raseglarhuset_ny

 

RÅSEGLARHUSET

har sitt ursprung från 1660-talet, och fungerade då som torkhus för det tågvirke som tillverkades i repslagarbanan på Skeppsholmen. Under 1750-talet gjordes en stor ombyggnad efter ritningar av Carl Hårleman, och blev då inventariekammare för Arméns flottas Stockholmseskaders råseglares upptackling och klargöringspersedlar. Och fick därav sitt namn Råseglarhuset.

Sedan 1980 finns alltså Pille Repmakar’n, Tackel & Tåg och Segelshopen (numera Råseglarhuset AB) i huset. Våra verksamheter och sortiment kompletterar varandra så att Råseglarhuset blir till ett fullödigt maritimt handelshus. Här hittar du det mesta, och det är också en spännande och annorlunda miljö att besöka.

Dessutom finns här Classic Marine Consulting och Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar. Det förstärker ytterligare husets funktion som maritim samlingspunkt och att vara stolt bevarare av Skeppsholmens marina kulturarv.